Bejelentkezés

Keresés



Gyorsmenü:
Hírek
Koncertek
Zenekar
Történet
Lemezek
Tagok
Média
Fotó
Sajtó
Videó
Közösség
Vendégkönyv
Kérdések
Fórum
Mühely
Kapcsolat

Flash mentes verzió



« vissza

www.quart.hu - Megmenekült a Kispál és a Borz

2007-03-18

A tavalyi sziget óta pénteken játszott először Budapesten a "rendes" Kispál és a Borz, akik, úgy tűnik, átvészelték a jubileumi krízist (az idén húszéves pécsi rockzenekar tavaly ismét dobost cserélt). Ennek örömére kiváló koncertet adtak a PeCsa-teltháznyi ifjú rajongónak.
A tavalyi Sziget óta csak csendes-ülős koncerteket tartott, illetve az úgynevezett "originál" felállásban játszott Budapesten a Kispál és a Borz, de mint azt Lovasiéktól tudjuk, az nem rendes Kispál volt, hanem egyszeri hülyéskedés és nosztalgiázás (beszámolók és képek itt és itt). Tavaly nyáron súlyos krízisen esett át a zenekar, konkrétan majdnem feloszlottak, akkor olyasmikről beszéltek, hogy ha nem tudnak megújulni, akkor nem érdemes tovább csinálni az egészet, továbbá kirúgták a dobost, nyilván reflexből. (Az új dobos Bóra Áron névre hallgat, pécsi srác, teljesítménye meggyőző.) A nyári koncertek ehhez illően enerváltak voltak, az EFOTT-on Lovasi egyenesen bocsánatot kért a szar teljesítményért, szóval nem ez volt a húszéves zenekar pályájának fénypontja. Fene gondolta, hogy a megoldás pont a múltba révedés lesz, pedig az lett.

Rendben, nem révedésről, hanem a gyökerekhez való visszatúrásról, az eredeti értékek felidézéséről és egyéb közhelyekről van szó, majdnem biztosra veszem ugyanis, hogy az originál koncertek, az egyszerű rokkolás hozta meg újra a kedvet, tudniillik az láthatóan megjött. Mivel a jubileumi bestof-album bemutatóját tartották (illetve, mivel a lemez nem készült még el, úgymond a bemutogatóját), természetesen retrospektív koncertet láthattunk, feltűnő hangsúllyal az első lemezek számain. Ami ahhoz képest, hogy néhány éve még utálkozva hárították el a Húsrágó, hídverőt illető rajongói igényeket, figyelemre méltó változás. Mint ahogy az is, hogy a Kispál és a Borz szimpla rockandroll-zenekarrá tisztult, a legjobb értelemben véve: kevés sallang, csak az eleje-közepe-vége popslágerek, ahogy azt kell, persze a csak erre a zenekarra jellemző egyéni satöbbi, satöbbi. Ja és bodysurfing, utoljára talán valami hc-koncerten láttam ilyet, mindenesetre ez meglehetősen erős és egyúttal váratlan eleme volt az estének.

Én magam elsőgenerációs, majd elpártolt rajongóként, az originál koncertek és főleg a rendes zenekarba onnan érezhetően átmentett energia hatására mostanában kezdek visszatérni a zenekar kebelére, és ugyanezt ajánlom a kedves olvasónak is, Lovasin úgyis elhatalmasodni látszik valamiféle nagypapakomplexus a szinte kizárólag gimnazistákból álló koncertlátogató közönség miatt. A pénteki fellépésre A-t kapnak, régi anyaggal ugye definíció szerint nem lehet a teremtéshez hozzájárulni, de ha ezt a lendületet megőrzik a következő sorlemezig, arra már most szívesen megelőlegezek egy A pluszt.

Szerző: Szalai-Burszán Balázs [2007. március 18. 00:37]