Bejelentkezés

Keresés



Gyorsmenü:
Hírek
Koncertek
Zenekar
Történet
Lemezek
Tagok
Média
Fotó
Sajtó
Videó
Közösség
Vendégkönyv
Kérdések
Fórum
Mühely
Kapcsolat

Flash mentes verzió



« vissza

www.quart.hu - Csendes-ülős koncerttel búcsúzik Áron a Kispál és a Borztól

2007-10-02

Október 6-án, szombaton nyolctól a Kispál és a Borz csendes-ülős koncertet ad a Művészetek Palotájában. A programajánló "már lemezről ismerős verziók" mellett "új, eddig még nem ismert dalokat és frissebb átdolgozásokat" ígér - megkérdeztük tehát Lovasi Andrást. A frontember a Quartnak elmondta: ugyanazzal a felállással lépnek fel, mint a Szigeten, tehát három vonóssal és Leskovics Gáborral egészül ki a felállás. Esetleg lesz még meglepetés fellépő is.
A repertoáron a korábban tavaszra ígért, de aztán végül október 15-én megjelendő Húsz év című karrierösszefoglaló bestof + csendes-ülős lemez dalai lesznek, meg még néhány egyéb. Tehát igen, lesznek híres számok, amiket eddig csendes-ülős hangszereléssel nem (vagy csak az utolsó néhány koncerten) játszott a zenekar. Lovasi András nem akart minden részletet elárulni, hogy maradjon azért meglepetés, de azt sikerült kiszednünk belőle (egy ravasz keresztkérdéssel), hogy az eredeti verziótól a legtávolabb a Menjél messzebb került (a Turisták bárhol lemezről), ami egy "súlyos" darab, és csináltak belőle egy másféle, bár a maga módján szintén súlyos darabot.

A Húsz év tehát október 15-én jelenik meg. Lovasi András a Quartnak elmondta: ez a zenekar felelőssége, mert nem adták le időben az anyagot: a csendes-ülős részt ugyanis mindig újrakeverték. (Október 15-én jön ki Péterfy Bori debütáló albuma is Lovasi Megadó Kiadójánál, melyen négy szám szövegét, egynek a zenéjét is a Kispál-frontember írta.)

A Művészetek Palotájában tartandó koncerten lép fel utoljára rendes Kispál-tagként Bóra Áron dobos. Azután a készülő új lemez munkálataiban még részt vesz, de koncertet többet már nem vállal. Kivéve a december 28-ái pécsi nagy jubileumi koncertet, ahol a tervek szerint a régi felállások egy-az-egyben fent lesznek majd a színpadon egymás után. Miután a Kispál és a Borz története Lovasi szerint leginkább a dobosok szerint korszakolható, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Bräutigam Gábor, Csülök és Bóra Áron is egy-egy blokkot a színpadon lesz. (Ügyes megfigyelők észrevehették: Michael Zwecker nem.) Az első két dobos játszik majd a többi decemberi koncerten. Új embert egyelőre nem keresnek, nem kell ugyanis elkapkodni, hiszen a jövő év első felében a tervek szerint Lovasi mindkét zenekarával új anyagot készít, és a Kispál és a Borz nem koncertezik - csak az új lemezével előrébb tartó Kiscsillag, jövő tavasztól.

Gonoszul felvetettük: mit szól Lovasi András ahhoz, hogy már a Nox is "csendes" koncertet játszik, mégpedig a MűPában, október 3-án. Lovasi örül annak, hogy az általuk alkotott műfaji megjelölés különféle változatokban (csendes állós is volt már) elterjedt. Nem akarták az unplugged szót sem eredetiben használni, sem lefordítani, és különben sem elektronika nélkül játszanak a csendes-ülős koncerteken (bár a szó jelentésével ellentétben az angolszász világ így megjelölt produkciói sem nélkülözik mindig az áramot). Inkább az attitűdöt szerették volna átvenni. Egyik céljuk az volt, hogy a zenekar ne unatkozzon - erre jó módszer a régi dalok áthangszerelése. A másik pedig az, hogy a közönség egyik rétegének, az idősebb, konszolidált rajongóknak is nyújtsanak valami koncertélményt - ők ugyanis a közönség másik rétegével már nem szívesen vegyülnek.

Szerző: www.quart.hu