Bejelentkezés

Keresés



Gyorsmenü:
Hírek
Koncertek
Zenekar
Történet
Lemezek
Tagok
Média
Fotó
Sajtó
Videó
Közösség
Vendégkönyv
Kérdések
Fórum
Mühely
Kapcsolat

Flash mentes verzió



« vissza

Kispál kupak Peet pont húú (www.epresso.hu)

2007-03-15

Kupakolásmentes Kispál-koncertet láthattak a jelenlevők tegnap, azaz március 14-én este a pécsi Expo Centerben. A forradalmi megemlékezések előestéjén gitárriffektől, a Bornai-vá vedlett Dióssy üdvözlésétől, valamint az előzenekarként fellépő Peet hevítésétől volt hangos a város peremén felállított színhely.
Kapunyitás után nem sokkal érkeztem, úgy negyed kilenckor. Persze ilyen korán még nem volt szinte senki a Centerben, de legalább nem kellett sorba állni sem belépéskor, sem ruhatárazáskor. Egyébként is szeretek körülnézni, felkutatni mi merre található (mosdó, büfé), mielőtt mindent elönt a tömeg. Néhány perc alatt bejutottam tehát, ennek a néhánynak a háromnegyedét az alapos biztonsági ellenőrzés (táskavizit, hím egyedeknél motozással egybekötve vagy helyettesítve; s a kupakok elkobzása), maradék egy negyedét pedig a ruhatárban történő lepakolás tette ki.

A büfét szemügyre véve abszolút pozitívumként értékeltem, hogy a csapolt sör korsója 300 Ft, és még szendvics is kapható. Körbesétálgattam, vettem egy pohár sört, s leültem a büféasztalok egyikéhez. Rajtam kívül 20-30 ember üldögélt vagy sétálgatott már bent. Itt üldögélve feltűnt, hogy nem csak kint kupaktalanítottak mindent és mindenkit, hanem idebent sem adnak ilyen kis műanyag tárgyakat senki kezébe. Biztos van ebben logika, de nem tudtam hová tenni.

Image

Kilenc után néhány perccel színpadra lépett a Peet zenekar. Meglehetősen szerényen indítottak a húszegynéhány fős közönség előtt, de ahogy telt a terem, úgy emelkedett az előadás vérmérséklete is. A vissza-visszatérő spanyolos elemekkel tűzdelt számok megmozgattak mindenkit, akit fülön csíptek. (Én, személy szerint a ritmusokat nagyon élveztem, de a „konzerv-hangszerek” helyenként túl bő használata visszavett a hatásból.) A meglehetősen hosszú, 5-8 perces számok közti szünetben megtudhattuk, lemezbemutató koncert ez a zenekar részéről, hiszen



most jelent meg „második-első” albumuk

(az első csak internetről letölthető formában került kiadásra) „Fele Sem Igaz” címmel. Stílusukat tekintve merőben eltérőek Kispáltól, de azt hiszem sikerült igazán jól befűteniük, hangulatilag. A fűtöttséget pedig legjobb, ha az ember megtámogatja egy jó pohár hideg sörrel, dehát a sors közbeszólt, vagy deus ex machina, kinek mi tetszik, mindenesetre az biztos, hogy a sörcsapoló már Peet alatt elromlott. Nem eldugult (bár lehet, hogy jobban tette volna), hanem meleg és szinte teljesen szénsavmentes sört csobogtatott magából. Ez persze csökkentette a folyékony kenyér eladási arányát más italokhoz képest. (A látványosan ittas emberek száma is exponenciális hiányt mutatott a hidegsörös bulik eredményeihez mérten.)

Fél tizenegy körül „felmászott, csak amolyan öregesen” a Kispál és a Borz a színre, s bele is fogott az első dalba: fel(zendült) a Bársonyfüggöny. A szám befejeztével egy higgadt „sziasztokra” a közönség ujjongásban tört ki, Dióssy meg is jegyezte, milyen jó Lovasi a demagóg köszönésben, erre Lovasi helyesbítően hozzátette, hogy abban Dióssy sokkal jobb, amit Dióssy hatalmas „SZIASZTOOOK” üvöltése rögtön alá is támasztott, az előbbinél négyszer erősebb rivalgás tört elő a szájakból. Bemutatásra és beavatásra került Kispál „új piros gitárja” is. ImageNagy hévvel, pörgősebb számokkal indítottak, s végig tartották a tempót egy-egy lassabb nótában, vagy eszmefuttatásban megpihenve. Az utóbbi kategória egyik gyöngyszemében tanúi lehettünk egy meglehetősen csavarosnak, a reggelitől Dolák-Salin keresztül a KFT-t érintve eljutottunk a „Dióssy szakasztott Bornai” állításhoz (ha persze tudtuk követni a bravúros érvelési technikát). Utolsó késdöfésként az ellenérvek hada ellen Lovasi utasította Dióssyt, hogy tegyen úgy, mintha a Balatoni nyarat játszaná, s mozgassa a fejét is hozzá. Ez már tényleg cáfolhatatlan bizonyítéknak minősült.

A megszólaltatott dalok java a válogatásra felkerülők közül került ki. (Hamarosan megjelenik ugyanis egy dupla CD, ami egy best of válogatást és a nemrégiben lebonyolított ülőkoncertek pécsi állomásán rögzített hanganyagot tartalmazza.) Ezek mind ismert s közkedvelt Kispál-nóták, a szöveget tehát minden rutinos Kispál-rajongó kívülről fújta, a hangszerelés azonban több számnál is új volt, a Csiga új hangszerelése például eszméletlenül találó és újszerű lett. A visszatapsolás utáni ráadás 3 számból kiderült az is, hogy



Emese a végletekig gyorsult.

Két új kérdés is felvetődött két új zenei megfogalmazásban (Van-e nálatok alkohol?; Mitől ijedhetett meg a lány, aki visszahúzta a nyelvét a számból?).

Nem csak az új dalok és áthangszerelt régiek bizonyultak kiválónak, de az új dobos, Bóra Áron is jól (együtt)működött. Túlzás nélkül mondható, hogy fergetegesre sikerült a buli, teltházzal, rengeteg fiatallal (16-18 év körüliek alkották a tombolók nagy részét, de mint mindig, ezúttal is széles skálán mozgott a megjelentek életkora), az Expo Center teherbírását teljes gőzzel teszteltük – akárhogy próbálkoztunk, nem tudtuk kirúgni az oldalát – s az akusztika sem volt olyan rossz, mint azt gondolták.

Pécsett legközelebb decemberben várható Kispál koncert, a 20 éves jubileum alkalmából egyetlen fellépést tervez a zenekar, s azt természetesen itt. Hogy pontosan melyik helyszínen, az Expo Centerben, avagy máshol, még a jövő titka.

(S, hogy miért kell a kupakokat elkobozni a közönségtől, Lovasi logikán edződve egyetlen dologgal tudom magyarázni: az elhajított teli üveg kupakkal veszélyes, kupak nélkül azonban reptében kiürül, így ártalmatlanná válik. Valódi lefegyverzés a kupaktalanítás. Egy igazi fizikus kupak-tanácsa lehetett ez.)
Utolsó frissítés (2007. március 15.)